Program Poduzetnički impuls 2015., najjači od kada postoji


Mar-24 2015

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 19. veljače, usvojila Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2015.…


Program Poduzetnički impuls 2015., najjači od kada postoji

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 19. veljače, usvojila Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls 2015. vrijedan 4,37 milijardi kuna. Ovogodišnji program namijenjen razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika financijski je najizdašniji do sada, a provodi se od 2012.   

Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, s ukupno 88 posto financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna.

Ministar Maras je pojasnio je da se njime potiče SME poduzetništvo i obrt kroz dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije, kao i lakši pristup financiranju, odnosno jednostavnije i jeftinije kreditiranje te jamstva koja poduzetnicima omogućavaju dobivanje kredita uz manje opterećenje hipotekama.

Također,  u odnosu na prošlu godinu, kada mu je vrijednost iznosila 1,2 milijarde kuna, ovogodišnji "Poduzetnički impuls" financijski je 'teži' tri i pol puta zahvaljujući sredstvima EU-a, kaže Maras.

Program se provodi u tri osnovna programa – 

"Mikro i malo poduzetništvo i obrt", "Sredstva iz fondova EU" te "Lakši pristup financiranju".Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, istraživanje i razvoj i poduzetničko okruženje poduzetnicima će na raspolaganju biti gotovo 119 milijuna kuna. Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s planiranih 3,89 milijardi kuna. 

U treće programsko područje “Lakši pristup financiranju” Ministarstvo obrta i poduzetništva planira uložiti 369,7 milijuna kuna. Najniža potpora poduzetnicima unutar programa je 10 tisuća kuna, a najveća 15 milijuna kuna. Očekuje se  da će unutar programa biti podijeljeno 1.300 potpora, a prvi natječaji bit će objavljeni u ožujku.

Kompletan program u pdf formatu preuzmite na linku Poduzetnički impuls 2015. (.pdf)

Poduzetnički impuls namijenjen je povećanju konkurentnosti sektora, povećanju poslovnih aktivnosti istraživanja i razvoja, povećanju investicija, komercijalizaciji inovacija, razvoju malih i srednjih poduzeća temeljenih na znanju te povećanju poduzetničkih znanja kao i prijenosu znanja.


Ministarstvo poduzetništva i obrta pripremilo je niz informativnih radionica za poduzetnike zainteresirane za sredstva iz "Poduzetničkog impulsa". Radionice će se održati u 24 grada, počevši od Zagreba, 23. veljače, do Nove Gradiške, 13. ožujka. Informativne  radionice  za poduzetnike koje kreću od ponedjeljka se već popunjavaju, a njihov raspored možete pronaći na linku MINPO-a OVDJE.

Zanima vas kako je bilo na radionicama za Poduzetnički impuls 2015; pogledajte snimku predstavljanja tog programa sa pitanjima i odgovorima u Zagrebu: Snimka predstavljanja Poduzetničkog impulsa 2015. (sa pitanjima i odgovorima).Besplatne E-KNJIGE

Prijavi me

Ovim putem prihvaćam primati e-mail obavijesti o izabranim temama sa EU(sve)znalica.hr domena


Ova web stranica usklađena je sa odredbama GDPR-a, prihvaćanjem dajete privolu da Vam e-mailom šaljemo obavijesti o našim budućim edukacijama i aktivnostima, te svim ostalim odredbama navedenim u Politika privatnosti.Ova web stranica koristi kolačiće (engl. Cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite "Prihvati"

Prihvati Pročitaj više