Energetska obnova: Kako se prijaviti i ostale korisne informacije


Jun-02 2015

Energetskom obnovom doma možete uštedjeti od 30 do 60% na troškovima za toplinsku energiju, povećati udobnost stanovanja i…


Energetska obnova: Kako se prijaviti i ostale korisne informacije

Energetskom obnovom doma možete uštedjeti od 30 do 60% na troškovima za toplinsku energiju, povećati udobnost stanovanja i ujedno čuvati okoliš. Za takvu obnovu kuće ili zgrade može se dobiti 40-80% bespovratnih sredstava?

Prva tribina u Zagrebu održat će se u utorak, 2. lipnja 2015. u 19 sati u Centru za kulturu i informiranje u Maksimiru, Švarcova 18. Raspored ostalih tribina potražite OVDJE.  

U 2015. omogućena prijava svim građanima i pojednostavljena potrebna dokumentacija i prijava, a sredstva koja za provođenje ovih mjera osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost su vanproračunska, velikim dijelom dolaze iz EU izvora i osigurana su dugoročno.

Pored pozitivnih učinaka na okoliš koji nastaju zbog mjera energetske obnove jednako su važni i učinci za kvalitetu života građana i gospodarstvo. Stanovanje u energetski obnovljenim prostorima je ugodnije, troškovi za energiju su niži pa se to vidi i na nižim računima.

Neki programi su namijenjeni direktno građanima – energetska obnova obiteljskih kuća i projekti obnovljivih izvora energije, poticanje energetske učinkovitosti u prometu kroz subvencioniranje kupnje ekološki prihvatljivijih vozila, smanjenje troška energije i vode kroz subvencioniranje kupnje kućanskih aparata visokog energetskog razreda A+++.

Građani koji žive u višestambenim zgradama za energetsku obnovu i ostale dostupne projekte prijavljuju se preko upravitelja zgrade. Komercijalne zgrade poput iznajmljivača u turizmu, obrtnici, tvrtke, udruge i javni sektor također imaju programe namijenjene njihovim specifičnim potrebama.

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ove projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano je za ovu godinu preko 600 milijuna kuna što će omogućiti investicije vrijedne gotovo 1,5 milijardi kuna. Za njihovu provedbu građani, tvrtke, obrtnici, gradovi, općine, županije i drugi korisnici mogu dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava ovisno o indeksu razvijenosti područja na kojem se nalaze. Više podataka dostupno je na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=405.

Više informacija kako do državnih poticaja za kuće možete pronaći ovdje, a popis certifikatora možete pronaći ovdje.


Besplatne E-KNJIGE

Prijavi me

Ovim putem prihvaćam primati e-mail obavijesti o izabranim temama sa EU(sve)znalica.hr domena


Ova web stranica usklađena je sa odredbama GDPR-a, prihvaćanjem dajete privolu da Vam e-mailom šaljemo obavijesti o našim budućim edukacijama i aktivnostima, te svim ostalim odredbama navedenim u Politika privatnosti.Ova web stranica koristi kolačiće (engl. Cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite "Prihvati"

Prihvati Pročitaj više