EP usvojio proračun za 2016. godinu


Dec-04 2015

Europski Parlament (EP) je usvojio EU proračun za 2016. godinu, 155 milijarde eura u obvezama i…


EP usvojio proračun za 2016. godinu

Europski Parlament (EP) je usvojio EU proračun za 2016. godinu, 155 milijarde eura u obvezama i 143.9 milijarde eura u plaćanjima, što su Parlament i Vijeće dogovorili 14. studenog. Osigurana maksimalna moguća financ. sredstva za imigraciju i izbjeglice, program Horizon 2020, mala i srednja poduzeća te za studente koji sudjeluju u Erasmus programu.

Izbjeglice i migracija

Parlament je osigurao da se sva sredstva dostupna u višegodišnjem financijskom okviru (MFF) za izbjeglice, mogu fleksibilno i po potrebi upotrijebiti za trenutnu izbjegličku krizu, koja se mora riješiti unutar država članica ali i zemljama koje su blizu kriznih žarišta i konflikata iz kojih izbjeglice bježe. Dogovor uključuje 1.6 milijarde eura više nego što je Komisija predložila., te odgovara zahtjevima Parlamenta.


U odvojenom glasovanju, o amandmanima za proračun tekuće godine, EP je tražio članice da izdvoje višak od 2.3 milijarde eura koji je proizašao iz kazni i carina, za financiranje manjka, kao naprimjer 2.3 milijarde eura koje su države članice obećale za Uzajamni fond za Afriku ( koji se bavi uzrocima migracije) i Fond za Siriju ( pomaže migrantima u i blizini Sirije).


Zapošljavanje, konkurencija

Europski parlament smatra važnim i poticanje europske konkurencije što se vidi u dodatnim sredstvima za mala i srednja poduzeća (14.3 milijuna eura), sredstvima za program Horizon2020 (184.5 milijuna eura), 150 milijuna eura za "Connecting Europe Facility" i financiranje programa Erasmus + (6.6 milijuna eura).


Parlament je također uvjerio Komisiju i Vijeće da obeća nastavak Inicijative za zapošljavanje mladih i u 2016. godini, te da razinu neplaćenih računa drži na održivoj razini.

Besplatne E-KNJIGE

Prijavi me

Ovim putem prihvaćam primati e-mail obavijesti o izabranim temama sa EU(sve)znalica.hr domena


Ova web stranica usklađena je sa odredbama GDPR-a, prihvaćanjem dajete privolu da Vam e-mailom šaljemo obavijesti o našim budućim edukacijama i aktivnostima, te svim ostalim odredbama navedenim u Politika privatnosti.Ova web stranica koristi kolačiće (engl. Cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite "Prihvati"

Prihvati Pročitaj više