Postavljanje ciljeva i procjena vlastitih mogućnosti za voditelje/ice ureda i poslovne tajnice/tajnice


Mar-22 2016

Često želimo napredak u karijeri ili promjenu u privatnom životu, ali nas spriječi gubitak…


Postavljanje ciljeva i procjena vlastitih mogućnosti za voditelje/ice ureda i poslovne tajnice/tajnice

Često želimo napredak u karijeri ili promjenu u privatnom životu, ali nas spriječi gubitak interesa. Kako možemo postići više? Za svaki pothvat potrebna je motivacija, a najčešći motivatori su potreba za štednjom, želja za izazovima, rutina ili dosada, iznenadno osvajanje novaca ili nasljedstvo, ali i gubitak novca, odlazak djece od kuće itd.

U kratkim vremenskim rokovima, zahtjevnom poslovnom okruženju i uz kontinuiranu komunikaciju s nadređenim osobama, klijentima i suradnicima, voditelji/ce ureda kontinuirano moraju razmišljati o prioritetima i ciljevima, a pri tome ne smiju izgubiti iz vida sebe i vlastite potrebe. Usklađivanje poslovnih zadataka i osobnih želja je ključ za uspješan razvoj karijere i zadovoljstvo u životu.

Sve počinje analizom postojeće životne situacije i procjenom aspekata života s kojima nismo zadovoljni. Nakon toga je potrebno definirati kako biste željeli da ti aspekti života izgledaju. Želje je potrebno pretvoriti u ciljeve, odnosno plan djelovanja. Planiranje promjene nije moguće bez motivacije i utvrđivanja prioriteta koji su potrebni za poduzimanje potrebnih aktivnosti koje će korak po korak dovesti do promjene.


Ukoliko niste sigurni želite li promjenu ili ne, postavite sami sebi 5 važnih pitanja:

Kako će izgledati moja situacija za 5 godina ako ništa ne promijenim?

Hoće li se dogoditi nešto negativno ako ništa ne poduzmem?

Hoće li se dogoditi nešto pozitivno ako ništa ne poduzmem?

Kakvu korist imam od promjene?

Kakve negativne posljedice nosi promjena? 

1.

Vlastite mogućnosti za realizaciju promjene možete utvrditi ukoliko objektivno analizirate svoje dobre i loše strane. 


Najvažnije je da se koncentrirate na svoje pozitivne osobine i iskoristite ih u planiranju aktivnosti. Plan promjene mora sadržavati i vrijeme u kojem će se realizirati postavljeni zadaci. Najteže zadatke treba staviti na vrh liste prioriteta. Svaki dan treba definirati popis obveza i slijediti ga kako je napisano, ne preskakati zadatke i ne započinjati nekoliko zadataka u isto vrijeme. Poslovi se dijele na:

  1. važne i hitne (potrebno ih je obaviti odmah)
  2. važne, ali ne i hitne (koji se mogu planirati u neko buduće vrijeme)
  3. hitne, ali nevažne (koji se mogu dodijeliti nekome drugom)
  4. rutinske (koji se mogu dodijeliti nekome drugom ili odgoditi). 

Jasan plan aktivnosti i učinkovita primjena tog plana najvažniji su u postizanju ciljeva. Ciljeve je potrebno razdvojiti u manje cjeline, odnosno podciljeve. Za uspješno definiranje ciljeva potrebno je imati znanje o svom projektu promjene. Nikako nije dobro u početku nametnuti kratki rok realizacije, jer je potrebno ostaviti i prostor za eventualne propuste u procesu planiranja.

 

Tradicionalna metoda za postavljanje ciljeva podrazumijeva korištenje formule SMART:

 

S – Specific

Važno je odgovoriti na pitanje: Što želim postići? Pri tome treba koristiti riječi poput organizirati, koordinirati, razvijati, planirati, izgraditi, postići... Cilj mora biti jasan i jednostavan. Umjesto cilja: „Želim biti informirana“, treba reći: „Pročitat ću dnevne novine svaki dan“.

 

M – Measurable

Ciljeve treba podijeliti u podciljeve kako bi ostvarujući svaki pojedinačni podcilj bili motivirani na putu do krajnjeg cilja. Istovremeno realizacijom podciljeva omogućit ćete praćenje promjene i vremenskog okvira kojeg ste definirali za postizanje željenog.

 

A – Attainable

Razmislite o svojim vještinama, snagama i mogućnostima za postizanje cilja. Dobro postavljen cilj traži od vas dodatni napor, ali je realno ostvariv.

 

R – Relevant

Planirajte ciljeve koji su izvedivi.

 

T – Timely

Vremenski rok za postizanje cilja omogućuje vam da definirate korake koje vode prema cilju i za to si postavite razuman rok.

 

Za uspjeh u realizaciji bilo kojeg projekta važna je fleksibilnost, odnosno povremena analiza postavljenih planova i prilagodba novonastalim uvjetima. Svaka osoba koja se odluči na promjenu mora prihvatiti i određeni rizik, ali se istovremeno mora i nagraditi ukoliko uspješno ostvari svaki pojedinačni korak koji je vodi prema željenom ishodu.

dr. sc. Elvira Mlivić Budeš


Pozivamo Vas na Poslovnu školu za voditelje ureda, poslovne tajnice i administrativne djelatnike, 09.10.2015. u 09h KLIK NA PRIJAVU.


Besplatne E-KNJIGE

Prijavi me

Ovim putem prihvaćam primati e-mail obavijesti o izabranim temama sa EU(sve)znalica.hr domena


Ova web stranica usklađena je sa odredbama GDPR-a, prihvaćanjem dajete privolu da Vam e-mailom šaljemo obavijesti o našim budućim edukacijama i aktivnostima, te svim ostalim odredbama navedenim u Politika privatnosti.Ova web stranica koristi kolačiće (engl. Cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite "Prihvati"

Prihvati Pročitaj više