Najveći izazov ženama poduzetnicama i dalje je financiranje: olakšajmo ženama da pokrenu i unaprijede vlastiti posao


Dec-22 2015

Prvo dobre vijesti: 25% trgovačkih društava u većinskom je vlasništvu žena, dok su žene vlasnice 33% obrta, nije loše s…


Najveći izazov ženama poduzetnicama i dalje je financiranje: olakšajmo ženama da pokrenu i unaprijede vlastiti posao

Prvo dobre vijesti: 25% trgovačkih društava u većinskom je vlasništvu žena, dok su žene vlasnice 33% obrta, nije loše s obzirom je 2008. godine bilo tek 18% žena poduzetnica. Ukupno u Hrvatskoj “vlada” 50.000 poduzetnica, a trend je pozitivan, te se sve viša žena odlučuje na otvaranje vlastitog businessa.


Osim toga, podaci Europske unije pokazuju da se žene samozapošljavaju tri puta češće nego muškarci. Od 100 nezaposlenih pet je muškaraca i 15 žena koje će pokrenuti postao. O tome treba voditi računa jer bi poticanje samozapošljavanja žena u Hrvatskoj moglo dovesti do 20.000 novih radnih mjesta.


Međutim, žensko je poduzetništvo još uvijek opterećeno različitim preprekama, što onima koje muče i njihove muške kolege (nelikvidnost, težak pristup financijama, složen regulatorni okvir, siva ekonomija, općenito urušavanje gospodarstva), što onima specifičnim, povezanim općenito s karakteristikama ženskoga poduzetništva (nedovoljna podrška društva u organizaciji obiteljskog života, tradicionalna shvaćanja o ulozi žena, otežan pristup znanjima i vještinama).
Važno je znati da su žene emotivno izdržljivije i otpornije na frustracije kakve donosi suvremeno radno okružje. Posjeduju veću samokontrolu, nisu brzoplete i iskazuju veću stabilnost u stavovima. Žene vide problem dublje i logičnije s više analitike, te su u skladu s time njihove odluke sporije ali racionalnije i kvalitetnije. Nije naodmet podsjetiti da žene poduzetnice kreću u manje financijske poduhvate, manje riskiraju, ali su radna mjesta koja otvaraju žene poduzetnice trajnija i stabilnija. Karakteristično je da je u tvrtkama gdje su žene vlasnice bilo manje otpuštanja i da su djelatnici aktivnije uključeni u operativno rješavanje problema.


Ženama ne nedostaje hrabrosti i obrazovanja, ali žene su opreznije. Biti poduzetnica ne znači raditi osam sati na dan. To znači cjelodnevni angažman i zato je ženama potrebna velika podrška obitelji.
Poduzetnice posebno ističu potrebu jačeg umrežavanja žena na svim razinama te međusobnu razmjenu informacija i znanja. Naglašavaju kako poduzetnički pothvati žena zaslužuju potpore državnih, regionalnih i lokalnih vlasti, međunarodnih organizacija i projekata, te ih je potrebno posebno izdvojiti, pomagati im i mjeriti njihove učinke.


Ne zaboravimo i da Europska Unija prepoznaje veliki potencijal u ženama poduzetnicama. U priopćenju Europske komisije za Europski parlament, Vijeće, Europski gospodarski i socijalni odbor i Odbor regija ''Akcijski plan za poduzetništvo 2020'', žene poduzetnice se posebno tretiraju te se kaže da ''žene (...) predstavljaju veliki poduzetnički potencijal u Europi. Kod uspostavljanja i pokretanja tvrtke, žene se suočavaju s više poteškoća od muškaraca, uglavnom u pristupu financijama, obuci, umrežavanju, i usklađivanju radnih i obiteljskih obveza. Potencijalne žene poduzetnice bi trebale biti svjesne programa poslovne podrške te raznih mogućnosti financiranja.'.'

Strategija razvoja poduzetništva od 2014. do 2020. godine se temelji na ostvarenim rezultatima u prethodnom razdoblju (2010. - 2013.), na iskazanom interesu i potrebama poduzetnica te sadrži sljedeće ciljeve razvoja poduzetništva žena:

1. Poboljšanje usklađenosti i umreženost javnih politika, 

2. Poboljšanje sustavne podrške poduzetništvu žena, 

3. Uvođenje poduzetništva žena u cjelokupnu institucionalnu infrastrukturu

4. Promocija poduzetništva žena.

Navedenu strategiju možete preuziti na linku: STRATEGIJA ŽENE PODUZETNICE 2014-2020., 

kao i AKCIJSKI PLAN PROVEDBE STRATEGIJE RAZVOJA ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA 2014-2020

Besplatne E-KNJIGE

Prijavi me

Ovim putem prihvaćam primati e-mail obavijesti o izabranim temama sa EU(sve)znalica.hr domena


Ova web stranica usklađena je sa odredbama GDPR-a, prihvaćanjem dajete privolu da Vam e-mailom šaljemo obavijesti o našim budućim edukacijama i aktivnostima, te svim ostalim odredbama navedenim u Politika privatnosti.Ova web stranica koristi kolačiće (engl. Cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite "Prihvati"

Prihvati Pročitaj više